Armatuuri ry on Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) energiatekniikan opiskelijoiden ainejärjestö, joka on jo vuodesta 1974 lähtien toiminut lappeen Rannan ente-teekkareiden hyväksi yliopiston ja ylioppilaskunnan asioissa sekä järjestänyt erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja jäsenistölleen.

Killan syntyhistoria ulottuu vuoden 1973 puolelle, jolloin muutama silloisen korkeakoulun voimatekniikan opiskelija oli saanut ajatuksen killan perustamisesta illanvieton ja virvokkeiden nauttimisen päätteeksi Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön (LOAS) Parkin asuntokohteen rappukäytävässä. Ja tuosta päätöksestä alkoi killan kehittyminen, joka johti Voimatekniikan kilta Armatuurin sääntöjen hyväksymiseen Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan (LTKY) edustajiston kokouksessa joulukuussa 1973. Nimi armatuuri tulee latinan kielestä (lat. armatu’ra = aseistus) ja tarkoittaa koneeseen, höyrykattilaan, putkistoon yms. kuuluvia kiinteitä metallivarusteita tai sähkötekniikassa myös valaisinkalusteita ja linjavarusteita jne.

Vuosien varrella suurimmiksi ja näkyvimmiksi killan tapahtumiksi nousivat tutustumismatkat eli excursiot eri teollisuuslaitoksiin. Vuonna 1974 tutustuttiin kolmen päivän excursion aikana kuuteen suureen Etelä-Suomen voimalaitokseen (Mussalo, Loviisa, Hanasaari, Inkoo, Naantali ja Vanaja). Ensimmäinen ulkomaan excursio tehtiin vuonna 1975 Leningradiin (nyk. Pietari). Vuonna 1979 vierailtiin Göteborgin energiamessuilla, 1980 neljäs vuosikurssi vieraili Yhdysvalloissa ja 1986 ulkomaan excursion kohteena oli Kiina. 1980-luvulla Loviisan ydinvoimalasta muodostui perinteinen fuksikursiokohde, jossa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat vierailivat joka syksy aina 2000-luvun alkupuolelle saakka.

Oman alan kansalliseen ja kansainväliseen opiskelijayhteistyöhön Armatuuri on ottanut osaa aktiivisesti jo alkuvuosista lähtien. Ensimmäiset suhteet 1970-luvulla luotiin TKK:n lämpövoimakerhoon. Sähköinsinöörikiltojen yhteistyökokouksiin (SYK) on osallistuttu ja vuorollaan Armatuuri on toiminut myös isäntänä kyseisessä tapahtumassa. Kannanottoja ajankohtaisiin asioihin on tehty mm. KTM:lle Olkiluodon 3-yksikön rakentamisen puolesta.

Killan hallituksen jäseninä ja toimihenkilöinä on vuosien varrella ehtinyt toimimaan monia henkilöitä, toiset lyhyemmän aikaa ja toiset jopa melkein koko opiskeluaikansa. Ilman heidän aktiivista panostaan ja toimintaansa ei killalla olisi näin pitkiä perinteitä ja taivalta takanaan kuin sillä tällä hetkellä on.

Nykyään energiatekniikan opiskelijoiden määrä on laskenut 1980- ja 1990-luvun huippuvuosista sähkötekniikan ja ympäristötekniikan eriydyttyä omiksi opintosuunnikseen vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Tällöin perustettiin myös sähkötekniikan (1997) ja ympäristötekniikan (2001) killat, minkä seurauksena kiltaan liittyvien uusien opiskelijoiden määrä laski merkittävästi.

Jäsenistön kohtauspaikkana on opiskelemisen lomassa toiminut jo vuosien ajan oma kiltahuone. Vuonna 2005 kiltahuoneelle tehtiin remonttia viihtyvyyden lisäämiseksi ja yleisen ilmeen parantamiseksi, minkä johdosta kiltahuoneella voikin tavata nykyään entistä enemmän jäsenistöä kahvikupposen ääressä opiskelujen lomassa.

26.3.2007 Risto Tapanen